Egyik barátom vállalkozó. Nem is akár mekkora cége van. Egy nemzetközi vállalkozás élén áll, lés mellé még több kisebb vállalatot is irányít, így aztán szó, ami szó van mit a tejbe aprítania. Ettől függetlenül egyáltalán nem az a típus, aki minden ostobaságra elszórja a pénzét. Nem mondom,, hogy nem szokott óriási költekezéseket csinálni, de ezek is mind olyanok, amik igazából gazdaságilag is megérik. A legutóbb például egy elég érdekes ajándékot vett a már felnőtt lányának. A nagy napon a gyereke arra ért haza saját házába, hogy napelem rendszerek lettek betelepítve hozzá. Ennél jobb meglepetés elég kevés van.

Hozzá kell tenni, hogy ez nem volt egy olcsó mutatvány, így nem várható el egyetlen apától sem, hogy ilyennel lepje meg a lányát. Ettől függetlenül viszont kifejezetten gazdaságos megoldás volt. Ez a környezetbarát módszer az áramtermelésre ugyanis egyre jobban fejlődik. Mára már elég komoly szerepet kezd kapni, bár még mindig csak gyerekcipőben jár. Ahhoz azonban kétség sem fér, hogy a jövőt ez jelenti. Rengeteg állami támogatás elérhető már ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban, ráadásul a technika jelenlegi állásánál is egyre jobb befektetésnek számít a napelem. Korább ugyanis problémát jelentett a hosszú megtérülési idő, már ez azonban mára lecsökkent. Ennek egyik oka, hogy manapság már nem napkollektorokat telepítenek, hanem napelemeket. A különbség a nap erejének felhasználásában van. A kollektor a meleget, a napelem a fény elektromágneses energiát hasznosítja fel. Lényeg a lényeg, ma már nem kell egy élethossznyi idő ahhoz, hogy egy ilyen rendszer visszatermelje azt a pénz, amit belefektettünk.

napelem rendszerek

Szerencsére az ajándékozásnál a barátom ismerte lánya házának a paramétereit, így a beépítésnél sem volt semmi gond. A tetőszerkezet erőssége ugyanis ilyenkor nagyon fontos kérdés. Ezek a panelek ugyanis elég komoly súllyal rendelkezzenek ahhoz, hogy egy gyengébb tető ne bírja el. Emellett a tájolás is megfelelő volt, szerencsére. A lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében ugyanis fontos, hogy minél több fényt kapjon a felület, ahová a napelem kerül. Ez pedig nálunk a Déli tájolást jelenti. A lány házának dél-nyugati tájolása tökéletesen megfelelt így a célra. Ráadásul kifejezetten jó a környék a levegő tisztaságának szempontjából is. Persze felmerülhet a kérdés, hogy ez miért fontos, ezért gyorsan válaszolok is. Az olyan helyeken, ahol poros, vagy koszos a levegő, mint például a gyárvárosokban, az eső sokkal kevésbé tudja tisztítani a panelek felületté, ami ahhoz vezet, hogy a koszréteg lerakódik, és rontani fogja a teljesítményt.

Az ajándék révén így az immár felnőtt gyerek mentesül a villanyszámla terhei alól. Annyi panel lett ugyanis betelepítve, amennyi épp elég áramot termel ahhoz, hogy teljesen ellássa az egész házat. Ennél többet pedig nem is nagyon éri meg telepíteni, ugyanis a pluszba termelt áram eladása elég macerás, és egyáltalán nem jövedelmező dolog, legalább is az átlag lakosság szintjén. Az ajándék minden esetre olyan jó lett, hogy én magam is tervezem azóta, hogy beépíttettetek egyet a saját házunkra, bár lehet, hogy nekünk a tető nem fogja tudni megtartani, így kénytelen leszek a kertünkbe rakatni.