Szerencsésnek mondhatom magam, mert van egy nagyon összetartó baráti köröm. Bármikor számíthatunk egymásra a lányokkal, és nincs olyan téma, amit ne tudnánk megbeszélni. Középiskolás korunk óta vagyunk barátnők, és ez a szoros kapcsolat azóta is töretlen. Persze nem fogok hazudni, vannak kisebb vitáink, veszekedéseink, hiszen emberből vagyunk. Valamint szerintem a nőkben egyfajta versengés is mindig ott van evolúciós okokból. Ennek ellenére összetartunk, és odafigyelünk arra, hogy rendszeresen találkozzunk és fenntartsuk ezt a jó viszonyt.

Így volt ez az egyik hétvégén is, amikor megbeszéltük, hogy ellátogatunk az egyik kedvenc bárunkba, hogy leengedjük a gőzt. Különösen megterhelő hete volt mindenkinek, ezért nagy szükségünk volt a kikapcsolódásra. Este szépen felöltöztem, mert tudtam, hogy a barátnőim is egytől egyig csinosak lesznek, hiszen szeretjük megadni a csajos esték módját. Amikor odaértem, már vártak rám a lányok, és ki is kérték az első kör koktélt.

Mindenféléről elkezdtünk beszélgetni, és szóba jöttek valahogy a fogak, illetve a fogászati kezelések. Ekkor elmondtam, hogy régóta húzok egy látogatást a fogorvosomhoz, ugyanis gyökérkezelésre lenne szükségem. De mivel nekem nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, rettenetesen félek tőle, mert a legtöbb embertől eddig azt hallottam, hogy a gyökérkezelés fáj. Igazi horror sztorikkal sikerült teljesen elvenniük a kedvem attól, hogy megoldjam a problémát, és végre pontot tegyek az egész ügy végére.

gyökérkezelés fáj

Ekkor azonban az egyik barátnőm átvette a szót, aki szakértő a témában, mert egy fogorvosi rendelőben dolgozik asszisztensként. Arra a mondatomra reagált, hogy egy kis fog hogy fájhat ennyire. Elmondta, hogy a foggyökér egy zárt rész, a gyulladás pedig egy nagyon szűk helyen alakul ki, ezért tud olyan nagy fájdalmat okozni. Ennek több oka is lehet. Az egyik az, hogy a fogszuvasodás már olyan mértékű, hogy nincsen, ami távoltartsa a nyálban kioldott anyagokat a fog belsejétől, és így az bejut oda.

Előfordulhat azonban az is, hogy a fog külsején semmi elváltozás nem látható, ami arra utalna, hogy az beteg lenne. Ilyenkor a fog körüli tartószövetek a nagyon betegek, és a fertőzés a foggyökér felől jut be a fogbélbe, ezzel megbetegítve azt. Ilyenkor jön a következő lépés, maga a gyökérkezelés.

Elsőként, mielőtt a fogorvos bármi másba kezdene, jön az érzéstelenítés, ami egy zsibbadás érzetet okoz azon a részen, ahol a kezelésre váró fog található. Ez legtöbb esetben hatásos, de sajnos nagyon erősen gyulladt fogak esetében az elért zsibbadás mértéke nem mindig kielégítő a beteg számára. Ha nagyon nagy a fájdalom, akkor van olyan lehetőség, hogy a fog kezelése előtt egy – két nappal a páciens elmegy a rendelőbe, és egy olyan anyagot zárnak a koronai részbe, amely megnyugtatja a gyulladást, ezáltal kevésbé lesz fájdalmas a folyamat. Bevallom, nekem nagyon jól esett ez az információ, tekintve az alacsony fájdalomküszöbömet.

Ezek hallatán, illetve a barátnőim bátorítása miatt elég erőt gyűjtöttem ahhoz, hogy felhívjam a fogászatot, ahová járok, és kérjek időpontot gyökérkezelésre. Szerencsére vagy nem szerencsére igen korai időpontot kaptam. Nem kell így sokáig szenvednem a fájós fogammal, de a rettegett kezelés is közel van. De jobb előbb túlesni rajta, mint sokáig húzni, amikor lehet, hogy már sokkal nagyobb a probléma, és a kezelés még fájdalmasabb lenne. Ki tudja, lehet meg kéne innom a fogorvos előtt egy – két koktélt, hátha oldja a félelmeim!