Sokszor felmerül a kérdés: Miért van egyeseknek szüksége egy vagy két, vagy akár még annál is több pohár italra, hogy megbeszéljék az élet legjelentősebb, ügyes-bajos dolgait? Főként manapság van ez így. A férfiaknál, ha fontos beszélgetésre kell, hogy sor kerüljön, akkor azzal egyetemben előkerül egy doboz sör, vagy valamilyen rövidital, whisky, pálinka, unicum, és a többi. Nőknél is létezik ez a jelenség, csak változik az ital, mert ők inkább koktél, vagy bor társaságában szeretik megbeszélni, mi is zajlik éppen az életükben.

Így is volt ez legutóbb Kittivel és Magdival, két egyetemi csoporttárssal, akik már harmadik éve jártak az Eötvös Lóránd Tudományegyetem germanisztika szakára, és az első két évben, minden napot az egyetemi bárban fejeztek be, valamilyen idegnyugtató koktél, bor, tea, kávé társaságában. A harmadik év, ugyanolyan, sőt talán még kétszer annyira stresszes volt, mint az azelőttiek, Magdi mégis elkezdett leszokni arról, hogy alkoholt fogyasszon. Szinte mindig teát rendelt. Ez elsőre nem zavarta Kittit, de mikor már két hete nem fogyasztott barátnője egyetlen centiliter alkoholt sem, rákérdezett, hogy miben változott meg, s érezte, hogy itt az italfogyasztáshoz a lány újmódú öltözködésének is köze van.

Magdi belekezdett a meséjébe egy nyári élményről, amikor megismert egy buddhista vallású, Nepálból Magyarországra látogató férfit, aki feltárta előtte vallása lényegét. Olyan hatással volt rá, hogy a lány elhatározta, megpróbál változtatni az életén, és a buddhizmus útjára lépett. Ehhez mindenekelőtt egy üzletet kellett találnia, ahol beszerezhette azokat az elengedhetetlen tárgyakat és eszközöket, melyek a vallás különböző szertartásaihoz kellenek. Hosszas keresgélés után sikerült rátalálnia egy üzletre az interneten, ahol füstölőket, Buddha-szobrot, kasajára hasonlító ruhát, illetve a mantrák számolásához elengedhetetlen eszközt, a malát is meg tudja venni.

Szongcen, a nepáli buddhista férfi, szárnyai alá vette a fiatal magyar lányt, és segített neki, hogy lakását olyanná alakíthassa, ahová a buddhista filozófia gond nélkül beáramolhat. Magdi megvált minden olyan ingósságától, amelyre Szongcen azt mondta, hogy megnehezíti a meditációt, vagy blokkolja az energia áramlását. Ezenfelül napi szinten járt át hozzá, hogy közösen jógázzanak. Szongcent elbűvölte, hogy Magdit mennyire átjárja a buddhista eszme, miközben Magdi egyre inkább érezte, hogy belül teljesen megtisztul és átlényegül. Egy hónap elteltével már a legfontosabb ismereteket elsajátította. Ruházata teljesen átalakult, lengébb és sokkal kevesebbet mutató selyemruhákat hordott, korábbi ékszereit és kiegészítőit felváltotta a mantrás karperec és a silk sál. Megváltozott az étrendje is. Teljesen elhanyagolta innentől kezdve a hús alapú étkezést, bár azelőtt is inkább volt vegetáriánus, mint húsevő, s minden étel növényi alapú volt innentől.

Kittit teljesen megdöbbentette, hogy Magdi mekkora változáson esett át egyetlen hónap alatt, és hogy ő erről semmit nem tudott, amíg külföldön tartózkodott. Talán ez is segítette Magdi átalakulását, hiszen Kitti olyan közeli barátnője volt, hogy tudta, amennyiben itthon tartózkodott volna abban az időszakban, valószínűleg meg sem ismeri Szongcent, vagy nem tud rá, és a buddhizmusra annyi időt fordítani. Ezt Kitti először rossz néven vette, de ahogy Magdi egyre többet mondott erről az időszakról, úgy apadt el fokozatosan Kitti dühe.

Miközben Magdi mesélte tovább a történetet Kitti is ugyanúgy érdeklődni kezdett lassacskán a buddhizmus iránt. Lenyűgözték Magdi elbeszélései a különböző szertartásokról, hogy mennyire megnyugtatják a meditációk, illetve mennyivel felszabadultabban érzi magát, akárhányszor a mantrákat számolja a 108 szemes malán. Kitti nagy érdeklődéssel kérdezgetett, és meg kívánta tekinteni barátnője újra berendezett lakását, aki készséggel és nagy örömmel mutatta azt meg. Amikor beléptek a lakásba Kitti egyből rákérdezett, honnan volt ennyi pénze Magdinak, hogy ilyen sok új tárgyat vegyen meg magának. Magdi erre elmondta, hogy nem került ez annyiba, ugyanis talált egy boltot, ahol nagyon kedvező áron tudott magának mindent beszerezni, és nagyon jól járt, hogy azt választotta, mert azóta visszajáró vendég lett, és hűségének jutalma, hogy egynéhány terméket akcióban is megkap.

Bár Kitti nem lényegült úgy el a buddhizmusban, mint barátnője, de megtanult jógázni és meditálni, hogy meglegyen az új, közös programjuk, valamint beszerzett magának is egy malát és egy mantrás karperecet, s végül, lassan ő is leszokott arról, hogy alkoholra legyen szüksége az őt foglalkoztató ügyek megtárgyalásához, s az egyetemi stresszt sikerült másképp levezetnie.