A vendéglátói felelősség. Egy bárban gyakran lehet találkozni olyan emberekkel akik a kelleténél jobban felöntenek a garatra. Bár hivatalosan nincs benne a munkaköri leírásunkban, de ilyenkor már figyelünk arra, hogy ne rendeljen olyan koktélt, amit nem kéne – extrém esetben még akár a további alkoholt is megtiltjuk tőle. Ilyenkor ők általában mérgesebbé szoktak csak válni, de mi tudjuk, hogy csak a nagyobb jó érdekében cselekszünk, és hagyjuk a dolgot.

A legextrémebb eset azonban, amikor mindenképpen közbe kell lépnünk, az az, amikor látjuk, hogy valaki az autójába akar beülni egy vezetésre nagyon nem alkalmas állapotban. Ilyenkor jogunk van neki ezt megtiltani, és taxit rendelni neki, amit ha máshogy nem, a bár költéségre kifizetünk. Ilyenkor másnap általában vissza is kapjuk a viteldíjat az embertől, aki az autóját jön keresni – bár ezek a beszélgetések elég kínosra szoktak sikerülni.

A motorra is figyelni kell

A legutóbbi este ismét egy ilyen eset történt, amikor egy vezetésre nem alkalmas ember a motorján akar távozni, de inkább taxival hazaküldtem. Ebben az esetben azonban azt is megengedtem magamnak, hogyha már foglalkoztam vele, hogy ránézzek a járművére: elvégre magam is szeretem a motorokat. Azt azonban szomorúan láttam, hogy mennyire nincsen jó állapotban ahhoz képest, amilyen lehetne: motorolajat rég látott már, a fém részei régiek és rozsdásak voltak, és egy tisztítás is ráfért volna.

Mivel szokott a kocsimban lenni valamennyi motorolaj arra az esetre, hogyha nekem kell, megnéztem, hogy legalább azt találok-e a csomagtartómban. Végül egy nagy adag hidraulika olajjal tértem vissza a motorhoz, mert csak azt sikerült éppen szereznem, és ha ez nem is éppen helyettesíti a konkrét motorolajt, ami ehhez a típushoz szükséges lenne, úgy gondoltam, hogy azért jobb lesz, mint a semmi.

A hidraulika olajjal lekezeltem a motort, és minden olyan részt, aminek fontos, hogy ne legyen kitéve a kopás által okozott korróziónak, vagy megfelelő hőelvezetésben részesüljön. Még egy kis minimális tisztogatást is végeztem rajta, hogy másnap, amikor visszajön a gazdája, mindenrendben legyen, és biztonságosan utazhasson rajta.

A nagy beszélgetés a hidraulika olajról

Reggel tényleg meg is jelent a férfi, és a szokásos módon feszengve elnézést kért az előző estéért. Én azonban most nem erről akartam beszélni, hanem a motorjáról, és hamar rá is tértem annak helyes ápolására, a motorolajok használatára, és arra, hogy miért is fontos ez.

Megmondtam neki, hogy ahogy bukósisak nélkül se indul el az ember motorozni, úgy magának a gépezetnek az állapota is ugyanannyit hozzátesz a biztonságunkhoz, és ahhoz, hogy időben elérkezzünk a célunkhoz. Ő azonban, ahogy eddig láttam, nem igazán törődött ezzel, és talán még a vásárlás óta se hajtott végre motorolaj cserét, ami nagyban károsíthatja az egész gépezet belső szerkezetét, rengeteg olyan kopást okozva, ami megelőzhető lett volna.

Elmondtam azt is, hogy én most hidraulikai olajat használtam kenőanyagnak, amivel a motor állapotán próbáltam javítani, de emellett számos, kifejezetten motorok számára ajánlott olajtípus is létezik, akár Motul, akár Castrol, akár valamilyen egyéb márkát keresne. A legjobb az lenne, mondtam meg egyenesen, ha keresne egy olajboltot, ahol személyesen meg tudja beszélni egy hozzáértő emberrel, hogy mi a számára legmegfelelőbb típusú olaj, és milyen adalékokat ajánlanak még ehhez esetleg, ami a motorjának a legjobb minőséget tudja biztosítani. Ehhez megadtam azt a helyet is, ahonnan a hidraulika olaj származik, amit én használtam, hisz róluk már tudom, hogy milyen minőséget tudnak biztosítani.

Végül új néz ki, megértette, hogy mindezzel az ő érdekét akarom szolgálni, és csak olyan vásárlásokra akarom rávenni, amik később esetleg sokkal nagyobb kiadásoktól kímélik majd meg. Valószínűleg el is fog majd látogatni a boltba, és megkeresi a megfelelő olajat – azt nem tudom, hogy én erről meg fogok-e tudni még bizonyosodni, mivel legközelebb is legfeljebb a bárpult mögött állva találkozok majd vele.