Új vállalkozásba fogtunk egy barátommal, amiben nagyon nagy reményünk van, és azt hisszük, ezzel megalapozhatjuk a jövőnket. Koktélokat palackozunk nagy tételben, és ezeket szállítjuk ki olyan vendéglátó egységeknek és hoteleknek, akiknek nincsen külön koktélbárjuk, de van igény a koktélokra. Nincs vele más teendő csak behűteni, feldíszíteni és kiadni a vendégeknek. Persze, nem mindegyik koktéllal lehet ezt megcsinálni, csak az egyszerűbbekkel, de az is tény, hogy a legnagyobb igény ezekre van.autósbolt

De nem is erről akarok most mesélni, hanem arról, hogy milyen nehézségbe ütköztünk akkor, mikor elindítottuk a vállalkozást.

Ugyan is, ami a motorja az egésznek, képletesen és valójában is, az a szállító autó. Ugyan is, hiába csináljuk mi meg a legszuperebb koktélokat és palackozzuk azokat le, ha nincs mivel kivinni.

Az egész úgy kezdődött, hogy megszületett az ötlet, majd az elhatározás és ezzel együtt az igény egy teherautóra. Először szétnéztünk a hazai piacon, majd a külföldin, és rájöttünk, hogy ha külföldről hozatunk be egy autót, és átpapíroztatjuk magyarra, még mindig olcsóbban jövünk ki, mint ha megvennénk itthon, az ugyan olyan évjáratú, ugyan olyan felszereltségű és nagyjából ugyan annyit futott autót.

Ki is néztünk egy céget, akik ezzel foglalkoznak, és megbízhatónak tűntek a referenciák alapján. Sokat lehet hallani, hogy nagyon lutri külföldről behozatni autót, és úgy előre megvásárolni, hogy az ember nem is látta, de arról is szól a szóbeszéd, hogy a kinti autók sokkal jobban megkíméltek, a gazdái sokkal gondosabbak. Persze, ez mind csak általánosítás. Nincs recept használt autó vásárlásnál, ha csak az ember nem ért jól hozzá. És még akkor sem biztos semmi, mert ahhoz, hogy minden hiba látszódjon, majdnem teljesen szét kell kapni a kocsit, azt pedig megvétel előtt, ugyebár nem lehet.

Szóval, megbíztuk a céget, hogy hozzanak be nekünk egy puttonyost. Nem is tartott sokáig, kb. két hét telt el, és meg is volt az autó, hívtak, hogy mehetünk átvenni. Volt bennünk egy kis izgalom, de bíztunk a cég szakértelmében, és hittük, hogy minden rendben lesz.

Az autó ránézésre rendben volt, állapotilag mondhatni megkímélt egy teherautóhoz képest, kilométer sem volt benne annyira sok, mint szokott ebben a kategóriában, szóval, elégedettek voltunk. A hangja normális volt, kattogott, mint ahogyan az egy jó dieselhez illik, szóval nem vettünk észre semmi rendelleneset.

Természetesen, mielőtt használatba állítottuk volna, elvittük egy nagyszervizre, mert így éreztük biztonságosnak. Szerencsére az üzlettársam öccse autószerelő, így a munkadíjért nem kellett fizetnünk. Viszont az alkatrészekért igen, nem is keveset. Ugyan is, mikor szétszedte, kiderült, hogy van jó néhány apróság, amit ki kell cserélni benne. Nem nagy dolgok, és egyik sem igazán drága, csak sok van, és így jól összejön.

És persze ezt a sok dolgot mind meg is kell csinálni, szóval nem csak, hogy egy csomó pénzbe fog kerülni, hanem időigényes is lesz. Először elkeseredtünk, de aztán mikor megnyugodtunk, és kitisztult a kép, kiderült, hogy nem is olyan nagy baj ez. Ugyan is majdnem az összes forgó-kopó alkatrész ki lesz belőle cserélve, vagy fel lesz újítva, így aztán biztosak lehetünk benne, hogy egy darabig nem lesz gond. És inkább, most az elején, az első megrendelések előtt álljon az autó hetekig a szerelőnél, mint munka közben, amikor jó esetben minden nap kellene.

autósbolt

Szóval összedugtuk a fejünket, megbeszéltük, hogy így minden rendben lesz. Az üzlettársam elment az öccsével az autósboltba, hogy együtt megvegyék az alkatrészeket, mert az öccse adja ugye a tudást, mi meg a pénzt. Kiderült, hogy ez egy nagyon szuper kis autósbolt, ahol nagyon korrektek és rendesek, és az árak is nagyon rendben vannak, szóval ahhoz képest, amennyivel számoltunk, még nem is fizettünk sokat.

Megbeszéltük, hogy azt a pénzt, amit megspóroltunk az alkatrészeken, odaadjuk a kedves kis szerelőnknek, amennyit dolgozik ezzel az autóval, bőven megérdemli.

És bár az első ijedtség nem esett jól, és nagyon megviselt minket, most már megnyugodtunk, hiszen kiszámolva még mindig olcsóbban jöttünk ki, mint ha itthon vettünk volna autót, és ráadásul így már biztosan jó is minden, mindketten hátra dőlhetünk ez ügyben.

Azóta beérkeztek az első megrendelések, és minden megy szépen a maga útján. De fontosnak tartottam írni erről, hogy ha valaki olvassa, kalkulálja bele, hogy egy új vállalkozás mindig tartogat meglepetéseket és nem várt költségeket, bonyodalmakat a számunkra.