Feleségemmel van egy titkos szokásunk. Ha valamire rá akarjuk venni a másikat, akkor elvisszük egymást arra a helyre ahol összejöttünk. Ez pedig nem más, mint egy koktél bár. Az általános eljárás az szokott lenni, hogy ha kitalálunk valamit, amibe a másik nem egyezik bele, vagy húzza a száját, addig itatjuk a legjobb italokból készült leg ízletesebb koktélokkal, amíg részegen írásba nem fekteti, hogy ő is benne van. (Az írásos megegyezés egy messenger üzenet, aminek a minimum tartalma ”ok”)

Milyen szituációkban van erre szükség?

Legutóbb pont én vittem koktélozni az asszonyt, hogy rávegyem, hogy szükségünk van egy új és nagyobb tévére és egy konzolra. Sajnos a nők többsége nehezen érti meg a férfiak videojáték szenvedélyét, de ha jól van tálalva a nők is rábólintanak, főleg ha már kicsit öntöttek fel a garatra. Én úgy vittem végbe a projektet, hogy felhívtam a konzol közösség teremtő erejére a figyelmet, mert ha átugranak a barátok, akkor akár az est fénypontja is lehet egy táncolós játék. A TV meg érhetően kell, mert minél nagyobb annál jobb! Három, négy koktél után már be is adta a derekát!

Legutóbb engem kellett meggyőznie egy elég nagy változásról.

Napelemet szeretne telepíteni a házra, hogy a szomszédság előtt példát statuáljunk és védjük a Földünket. Ráadásul hosszútávon a megújuló energia visszahozza az árát, mert az áram számlát jócskán lecsökkenti. Ezt hallgatva csak nyeltem a jobbnál jobb koktélokat, mert ez nem csak luxuscikk. Ennek jelentősége van, felelős döntés a jövőre nézve.  Ezt nem tudtam olyan játékosan kezelni, mint az eddigi kéréseket és kicsit össze is vitáztunk ezen, pedig nem szokásunk főleg a szent helyünkön. Kilenc nagyszerű keverés kellett ahhoz, hogy meghozza ma döntésem. Kemény csata volt ez kettőnk közt. Elmondta, hogy már utána nézett mindennek, talált egy remek oldalt ahol nagyon aprólékosan felvázolják a napelem rendszerek hasznosságát és megtudja mennyi a napelemes rendszerek árai. Nagyon lelkesen és felkészülten érvelt a vágya mellett, ami erősítette benne ma szimpátiát, mert alapjáraton én is szemeztem már a megújuló energiával. Azt is tudom, hogy hosszútávon visszahozza az árát, viszont nem tudom, hogy tartunk-e ott, anyagilag, hogy befektessünk ebbe. A másik pedig, hogy mi van, ha el akarunk költözni, mert nem válik be a mostani ház? Nem rég lakunk benne, bár nincs baj se a környékkel, se a szomszédsággal, de ki tudja… Hosszas vitatkozások után és az alkoholos italok nyomására végül beadtam a derekam, mert teljesen ellágyultam, amikor az utolsó érve az volt, hogy ezzel a lépéssel az unokáink élhetőbb környezetét alapozzuk meg. Ittas agyamon végig szaladt pár kép a jövendő beli családról, és amit elképzeltem, azt meg is akartam élni, ezért úgy gondoltam, hogy megéri a pénzét az a napelemes áramforrás!

A jövőben kicsit szűkösebb lesz az életre a keret, mert már megbeszélt időpont van a napelem telepítésére. Azóta nyugodtabb a lelkiismeretem, mert tudom, vigyázok a következő generációk levegőjére. Modern, haladó gondolkodású emberek vagyunk és nem szabad félni a változtatástól, mert a félelem meg köti a kezet. Merni kell és építeni, jelenesetben napelemet!