Mindig sok fejtörést okoz nekem az ajándékozás. Kifejezetten akkor, ha nem ismerem olyan jól az illetőt. Például, ha vendégségbe vagy esküvőre megyünk távolabbi rokonokhoz, barátokhoz. Ilyenkor illik vinni valamit ajándékba, és általában az ital mellett szoktam dönteni. Ez egy olyan dolog, ami előbb-utóbb biztosan elfogy, ha akarják, tovább lehet ajándékozni, nem okozhat problémát, hogy nem tetszik valakinek az ajándék…

Azonban az egyik ilyen alkalommal nem használhattam ezt a régóta jól bevált ötletet. Ugyanis egy olyan unokatestvéremnek ünnepeltük a születésnapját, akinek alkohol allergiája van. Ebben az esetben egyenesen bántó lett volna, ha itallal állítok be hozzájuk. Nagyon sokat gondolkoztam, hogy mit adhatnék neki, aminek biztosan örülne. Mivel nem vagyunk szoros kapcsolatban egymással, nem választhattam az érdeklődési köre vagy kedvenc elfoglaltságai alapján ajándékot. Kétségbeesetten jártam a boltokat, ötletek után kutatva; de valahogy sehol sem találtam meg az “igazit”. Egy péntek estén telefonon beszélgettem a nővéremmel. Szó szót követett, és megtudtam, hogy a születésnapos unokatestvérünknek éppen elromlott az autója. A lengéscsillapító ment tönkre benne.

Miután letettük a telefont, viccesen arra gondoltam, mi lenne ha egy lengéscsillapítót vennék neki ajándékba. Mivel amúgy sem volt semmi ötletem, beírtam a keresőbe, hogy “lengéscsillapítók”. Ahogy nézelődtem, egy autószerviz honlapján kötöttem ki. A neve Méta Autószerviz volt. Nagyon megtetszett nekem a honlapja, mert könnyű volt kiigazodni rajta. Rögtön észrevettem, hogy tartozik hozzá egy blog és még galéria is. Szimpatikusnak találtam, hogy képeken mutatják be a vásárlók számára a szerviz belső tereit, működését. A blog pedig nagyon hasznosnak bizonyult a számomra: egészen sok időt töltöttem el azzal, hogy az itt található cikkeket olvasgattam. Én egyáltalán nem értek az autókhoz, és azt hiszem vannak még így ezzel néhányan. Sajnos az autóbirtoklás nem mindig jár együtt a hozzáértéssel. Ez már nálam is több ízben vezetett különböző problémákhoz, amelyeknek a megoldása sokkal egyszerűbb lehetett volna, ha többet tudok autóm működéséről és alkatrészeiről. Miután ilyen módon “szakértővé váltam”, visszaléptem a kezdőoldalra a szolgáltatásokhoz. Itt számos egyéb szerelési megoldás mellett megtaláltam a lengéscsillapító és rugó cserét is. Röviden ismertették a lengéscsillapító fontosságát, illetve azt is, hogy milyen időközönként ajánlott ellenőriztetni az állapotát. Ezután elolvashattam, hogyan zajlik a Méta Autószervizben a vizsgálat folyamata. Elsőként mechanikus vizsgálatot végeznek, amely során a szemmel látható, nagyobb hibákra koncentrálnak, mint például arra, hogy nem folyik-e a lengéscsillapító olaj. A másik módszer egy speciális berendezéssel történő ellenőrzés. Ez a műszer százalékosan mutatja ki az alkatrész állapotát. Bizonyos esetekben cserére, máskor csupán javításra lehet szükség. Azt is feltüntették itt, hogy milyen figyelmeztető jelekből következtethetünk arra, hogy valami baj van autónk lengéscsillapítójával. Nagyon fontos lehet figyelembe venni ezeket, mert sok problémát megelőzhetünk, ha időben észrevesszük a hibát. A honlap nézegetése közben megfogalmazódott bennem egy gondolat: mi lenne, ha unokatestvéremnek lengéscsillapító cserét adnék ajándékba? Mivel a honlapon nagyon egyszerűen, gyorsan, online is lehet időpontot foglalni, a születésnapi ünneplés alkalmával együtt lefoglalhatunk neki egy megfelelő napot a szervizbe. Ez biztosan olyan ajándék lenne, amiről utólag nem gondolja majd azt, hogy “ezzel meg mit kezdjek?”. Az ilyen meghibásodások általában váratlanul érnek minket, és szerintem mindenki fél az előre nem tervezett kiadásoktól.

Miután ilyen jól kitaláltam az ajándékot, a honlapon kikerestem a szerviz telefonszámát. Szerettem volna felhívni őket néhány kérdéssel, még mielőtt véglegesítenénk az időpontot.