Megvan az az idegesítő szokásom, hogy nem szeretek lemaradni Kriszta mögött. Ugyan azt a sminkmárkát használjuk. Ugyan ott veszünk ajándékot anyukánk születésnapjára. Ugyan azokat a cipőmárkákat kedveljük, egyforma képkeretet vettünk a szobánkba, mindig egy helyre megyünk nyaralni. Egyikünk sem szeretett volna panelban lakni, úgyhogy a külvárosba költöztünk egy picike házba. Nehéz az élet, ha az embernek van egy ikertestvére, aki ráadásul előbb született kerek 10 perccel.

Egyetlen fontos különbség van köztünk, a munkánk. Kriszta egy bárban dolgozik, én pedig egy giccses ajándékboltban. Elsőre a kettő talán nem is különbözik annyira, de én hiszek benne, hogy mi jót teszünk az emberekkel, ajándékokat adunk el nekik, amik giccsesek ugyan, de sokakat szorult helyzetből mentenek ki (hány megkönnyebbül arcot láttam már, amikor karácsony előtt összeállítottam egy „legjobb anyós” ajándékcsomagot…). Ezzel szemben Kriszta csak pillanatnyi élvezetet adó, mámoros italokat kínál a csevegő barátnőknek, a megfáradt üzletembereknek és a pironkodó első randis pároknak. Azt hiszem, ez a hozzáállásunkban is megjelenik, főleg ami a környezetvédelmet illeti. Hányszor veszekedtünk már a szelektív hulladékgyűjtés vagy éppen a műanyag bevásárlószatyrok miatt… Krisztát valahogy hidegen hagyja, hogy a bolygónk haldoklik.

Múltkor este bementem hozzá a bárba egy csajos beszélgetés reményében. A bárpultnál ülve Mojitomat kortyolgattam és vártam az aktuális szaftos pletykákat, ám Kriszta meglepően komoly témát hozott fel. Először azt hittem, rosszul hallottam a kérdést a zajos bárban. De nem, másodszor is határozottan a „Telepítünk napelemet a házunkra?” kérdést értettem. Mojitomba kortyolva azon gondolkoztam, ezt meg honnan szedte a nővérem, akit eddig nem hatott meg semmilyen felhívás vagy kampány. Hamar kibújt a szög a zsákból, Kriszta főnöke telepített napelemet a házára nemrég. És hát Kriszta pedig a főnöke mögött nem akar lemaradni. Otthon alapos keresésbe kezdtem és a magánszemélyeknek napelem pályázatot ajánló oldalon kötöttem ki. Te is könnyen megtalálhatsz minden infót a neten, én is úgy találtam meg, hogy beírtam, hogy „napelem pályázat magánszemélyeknek 2019”. Mire Kriszta hazaért a munkából, már kész tényeket tártam elé; a napelemek ára 8-10 év alatt megtérül, ha több energiát termel a napelem, mint amennyire szükségünk van, a szolgáltató fizet a többletenergiáért és napelem mellett nulla forintos csekkeket fogunk kapni. Amikor levegőt vettem, Kriszta gyorsan közbekérdezett, hogy ez nagyon csábítóan hangzik, de mégis miből fogjuk ezt mi kifizetni. Meglepő, de erre is volt kész válaszom, hiszen a honlap kamatmentes hitelről is írt. Nem is gondolkoztunk sokat a dolgon, kértünk egy árajánlatot az oldalon és hamarosan már a személyes helyszíni felmérésre vártunk. Mindketten izgatottak voltunk, hiszen a napelemek telepítése nem csak egy modern, környezetbarát megoldást jelentett, hanem anyagi biztonságot is és havi kiadásaink csökkenését. Akár hányszor szóba került a téma, mindig megörvendeztettem nővéremet egy-egy hasznos információval vagy érdekes ténnyel. Így tudta meg, hogy a napelem áramtermelése folyamatos a napsütötte órákban és kishazánkban évi 2000 órát is süthet a nap. Ezek nagyon biztatóan hangzottak, de volt még valami, amitől mindketten tartottunk. Mégpedig az ügyintézés és a papírmunka. Egyikünknek sem volt kedve órákat kígyózni a hivatalokban, véget nem érő nyomtatványokat kitölteni és elveszni az ügyintézés részleteiben. A megoldás majdnem isteni csoda képében érkezett, legalábbis mi így láttuk a szakemberektől kapott segítséget, amit a hivatalos ügyintézés folyamatát végigkísérte. Meg kell, hogy mondjam, nagyon jó ötlete volt ez Krisztának. Illetve Kriszta főnökének. És azt hiszem, a napelem pályázat magánszemélyeknek volt a legsikeresebb pályázatom 2019-ben. A napelemek boldog tulajdonosaként természetesen a bárban koccintottunk Krisztával, akivel már nem kell, hogy veszekedjek a szelektív hulladékgyűjtés miatt.