Hogyha koktélozó bárod van, akkor fel kell készülnöd arra, hogy igencsak saját vendégeid lesznek a párok. Legyen szó akárcsak fiatal kamaszokról, akik az első randijukra jöttek, akár egy idősebb házaspárról, nehéz lesz olyan itallal előállnod, amivel mindkettejüket boldoggá tudod tenni. A férfiak általában nincsenek úgy oda a koktélokért, mint a nők, és inkább párjuk kérése miatt jönnek el. Ilyenkor egyetlen dolog van, ami meg tud oldani egy ilyen problémát: ha az urakat sörrel is ki tudjuk szolgálni.

Pontosan ezért döntöttem úgy, hogy a báromba be kell szerelni egy sörcsapot is, hisz így a látogatók egy olyan rétegét tudom megszólítani, akik még eddig nem jártak hozzám – és azért is tartom fontosnak, hogy vendégcikként ez itt szerepelhessen, hogy esetleg mások is megfontolhassák azokat, amiket mondok.

Mint kiderült, a sörcsap beszerelése után még két dologra lesz szükségem: magára a sörre és CO2 gázpalackokra. Előbbit könnyen be tudom szerezni a meglévő beszállítóimtól is, viszont a CO2 palackok teljesen új kihívás elé állítottak: korábban nem is foglalkoztam gázpalackokkal, így nem ismertem gázpalack eladókat, nem tudtam, honnan kéne beszerezni őket, vagy hogyan kéne használnom, szállítanom, tárolnom a palackokat

Mindennek utána kellett néznem az interneten, és megkeresnem egy olyan webáruházat, ahol a nekem szükséges gázpalack eladó. Leginkább az ár és a házhozszállítás elérhetősége volt fontos választási szempont, de végül az is közrejátszott, hogy kinél láttam a lehetséges boltok közül a legnagyobb szakértelmet. Akire ugyanis a választásom esett, az az általam keresett gázpalackon kívül rengeteg másikat is árult, ami azt mutatta, hogy eléggé otthonosan mozognak a piacon. Szerencsére hamar sikerült letudnom minden szükséges feladatot a számlázási és szállítási címmel kapcsolatban, így meglett a biztos forrásom a beszerzésre.

Már csak arról kellett tennem, hogy a személyzet magabiztosan tudja kezelni az új gépet, és meg tudja oldani az olyan helyzeteket is, amikor például a gázpalack cseréjére van szükség. Tudtam, hogy ez nekem se lenne teljesen triviális, így valószínűleg a többieknek is kell adnom egy kis felkészítést arra, hogy mit tegyenek ilyen esetben. Pont ezért, az első alkalommal, amikor üzembe helyeztük a sörcsapot, minden pultosomat behívtam a munkahelyükre, és együtt néztük végig, hogy mik azok az apróságok a reduktorral vagy a csappal kapcsolatban, amikre figyelnünk kell.

Többen, akik értenek a témához, megjegyezték, hogy kiválóan választottam: oxigénes gázpalack helyett jobb beruházás volt a CO2 gázpalack, mivel ilyen módon biztosabb hajtást tudok elérni, akár nagyobb távon is. Szerencsére azonban erről sincs szó, mert a sörcsap elég közel került elhelyezésre a hordóhoz, így maximum egy 20 centis táv leküzdésében kell segédkeznie a gázpalacknak.

Pár hónap után pedig biztosan tudom azt is mondani, hogy tényleg megnőtt a látogatottsága a helynek, és ez még úgy is megéri, hogy a gázpalackokat újra és újra cserélnünk kell, a házhozszállítási költséggel együtt. De inkább ezt fizetem, minthogy nekem kelljen fuvaroznom – a még gyerekkoromban tanultak szerint szinte minden gázpalacktól félek, és nem szívesen ülnék velük egy autóba. Pont ezért, az épületben is mindig csak egy palackot tárolunk egyszerre, tartalékként, és többet nem akarok elrakni, még ha a CO2 nagyon távol is áll a gyúlékonyságtól. Ki tudja, valószínűleg ha túl nagy benne a nyomás, felrobbanni még ez is tud, és ilyennel sose mernék kockáztatni. Ezért is örülök nagyon, hogy olyan helyet sikerült találni, ahol van házhozszállítás – és ezért is veszem igénybe a szokásosnál többször.